Een burn-out is een fenomeen dat alsmaar vaker voorkomt. Toch heerst er nog heel wat taboe rond een burn-out. Het is niet echt duidelijk wat het precies is en hoe je het kunt voorkomen. Eén ding is zeker: hoe sneller je een burn-out aanpakt, hoe sneller je er ook weer doorheen bent. In dit artikel lichten wij een tipje van de sluier op over dit toch wel vervelende iets. Je leest hier wat je er zelf kun aan doen om het te voorkomen of om het op te lossen.

Wat is precies een burn-out?

Al te vaak wordt een burn-out nog altijd verward met een depressie. De symptomen zijn vaak hetzelfde: lusteloosheid, stemmingswisselingen of slapeloosheid bijvoorbeeld. Toch is er bij een burn-out een andere oorzaak dan bij depressie. En daardoor is de aanpak van een burn-out ook anders dan bij een depressie.
Een burn-out gaat om ‘willen maar niet kunnen’ en bij een depressie gaat het om ‘kunnen maar niet willen’. Dit is een groot verschil. Bij een burn-out is de energie op, terwijl bij een depressie de wil om iets te ondernemen verdwenen is. Het omgaan met een burn-out zal dan ook heel anders zijn dan het omgaan met een depressie.

Hoe krijg je een burn-out?

Een burn-out krijg je doordat je een hele tijd lang te veel van jezelf hebt gegeven. De balans tussen geven en nemen is zoek. Het is een fenomeen dat langzaam in je leven sluipt zonder dat je het beseft. Op een bepaald moment is wordt het teveel en vaak weet je niet eens goed te omschrijven wat precies de oorzaak is. Bij een depressie daarentegen kan men vaak zeggen dat een bepaalde gebeurtenis in het leven de oorzaak is van de depressie: een overlijden, een ontslag of een financiële tegenslag bijvoorbeeld. En burn-out is subtieler aanwezig en is dan ook zeer moeilijk te omschrijven.

Wat kun je doen om een burn-out te vermijden?

We haalden hierboven al even aan dat de oorzaak van een burn-out ligt in het langdurig te veel van zichzelf geven. Dit kun je vermijden door een gezonde balans te vinden tussen je werk, je gezin, ontspanning en vrienden. Met andere woorden: als je heel hard werkt, bouw dan regelmatig momenten van ontspanning in. Heel wat bedrijven beginnen hiervoor wel oog te hebben. Ze aanvaarden dat er op de werkvloer gelachen wordt en ze zorgen bijvoorbeeld voor ontspannende activiteiten tijdens de middagpauze. Toch zal je zelf het heft in eigen handen moeten nemen. De kunst is om de balans werken-ontspannen goed te bewaken. Durf neen te zeggen tegen je baas en voel je daarbij vooral niet schuldig. Ook jij bent maar een mens!

Wat te doen als je toch een burn-out hebt?

Bij depressies wordt er vaak gekozen om te rusten, thuis te blijven en vooral niets te doen. Dit is niet de juiste aanpak bij een burn-out. Thuis zitten piekeren is niet echt bevorderlijk. Blijf toch zo veel mogelijk actief, maar leer te luisteren naar je lichaam. Te veel is te veel. En de enige die dit kan weten, ben jij zelf. Spreek erover met je leidinggevende en je collega’s. Maak hen bewust van je problemen. Wedden dat ze je steunen en dat ze met z’n allen willen dat je er terug bovenop komt?

Leave a Reply