gezwollen benen

Wanneer je regelmatig last hebt van vermoeide en opgezwollen benen zijn er verschillende laagdrempelige manieren, om deze klachten te doen laten verminderen. Heb je het gebruik van steunkousen al eens overwogen? Steunkousen ondersteunen de pompwerking van de kuitspieren in je benen. Deze pompwerking is belangrijk voor de doorbloeding van de benen en daarmee het tegengaan van het ophopen van vocht en een vermoeid gevoel. Wanneer je langdurig op dezelfde plek blijft staan of zitten, zal het lichaam de pompwerking steeds iets verder uitschakelen. Bij sommige mensen leidt het tijdelijk uitschakelen van de pompwerking tot een ophoping van vocht in de benen. Die ophoping van vocht kan zich ook voordoen in de voeten. Iets wat tot irritaties leidt als je schoenen bijvoorbeeld straks gestrikt zijn in de ochtend. 

Ten onrechte wordt het gebruik van steunkousen vaak direct gekoppeld aan senioren; ze kunnen door iedereen gebruikt worden. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de specifieke compressiesokken voor sporters. Deze sokken moeten sporters helpen bij het voorkomen van kramp, een vermoeid gevoel in de onderbenen bij een intensieve inspanning. 

Zorg voor voldoende beweging gedurende de dag

Het gebruik van steunkousen om een vermoeid en opgezwollen gevoel in de onderbenen tegen te gaan is een goede eerste stap. Er is echter meer dat je kunt doen om deze klachten te voorkomen. Zoals reeds genoemd werd, is het uitschakelen van de pompwerking van de kuitspieren door het menselijk lichaam het gevolg van onvoldoende beweging. Zorg er om deze reden voor dat je regelmatig opstaat en een korte wandeling maakt. Niet alleen goed voor de doorbloeding van je onderbenen; je hele lichaam profiteert ervan. Opstaan en kort wandelen gaat bijvoorbeeld ook klachten aan de rug en nek tegen. 

Tip: gebruik de lunchpauze voor een wandeling in de buitenlucht. Zeker het voorjaar en de zomer lenen zich er goed voor. Het helpt je kort te onthechten van de werkplek en maakt dat de doorbloeding van het lichaam op gang wordt gebracht. 

Bijkomende voordelen van steunkousen

Niet alleen een vermoeid gevoel in de benen en bijvoorbeeld een ophoping van vocht in het onderste deel van het lichaam worden voorkomen met steunkousen. Het gebruik ervan biedt meer voordelen. Denk ook aan het tegengaan van nieuwe spataderen, het tegengaan van trombose en het voorkomen van huidproblemen. Je bestelt de steunkousen eenvoudig online en kunt deze direct eens uitproberen. Welk effect heeft het op jouw lichaam?