wratten op de hand

Heb jij last van wratten? Het is een vervelend en veel voorkomend probleem en leeftijd en leefstijl maken daarbij niets uit. Wat zijn deze kleine, ruwe bultjes op je huid nu eigenlijk echt en, nog belangrijker, wat kan je er aan doen? In dit artikel geven we je meer inzicht in de oorzaken, symptomen en behandelingen van wratten, zodat jij er eindelijk af kunt komen!

Wat zijn wratten?

Die kleine knobbeltjes op de huid zijn niets minder dan goedaardige gezwellen. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Als dit virus de bovenste laag van de huid binnendringt, beginnen de cellen daar zich te delen, waardoor het gezwel ontstaat. Wratten kom je vooral op de handen en voeten tegen, maar ze kunnen overal op het lichaam ontstaan, zelfs op het gezicht en de geslachtsdelen. Gelukkig is er veel wat je eraan kunt doen, zoals de dubbele methode van Excilor, maar daar vertellen we later in het artikel meer over.

HPV virus

Het humaan papillomavirus (HPV) is dus de belangrijkste oorzaak van wratten. Ja, inderdaad, hetzelfde virus waar meisjes tegen worden ingeënt. Wist je dat zo’n 80 tot 90% van de mensen minstens één keer in hun leven worden besmet met HPV? Er zijn veel HPV-vormen. Sommige types kunnen kanker veroorzaken en andere dus wratten .Besmetting vindt meestal plaats door direct contact met de huid van iemand die al wratten heeft, het aanraken van besmette oppervlakken (zoals in zwembaden en sportscholen) of door seksueel contact.

Symptomen

Meestal zijn het een soort knobbeltjes op de huid, met een ruw oppervlak. Over het algemeen hebben ze dezelfde kleur als de normale huid, maar soms kunnen ze ook wat donkerder zijn. Er kan ook sprake zijn van zwarte puntjes: deze worden veroorzaakt door kleine bloedvaatjes die naar de wrat toe groeien. Wratten kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer ze zich op drukpunten bevinden, zoals de voetzolen.

Behandeling van wratten

De juiste behandeling van een wrat is afhankelijk van de plaats waar hij zit en de ernst ervan. De eerste middeltjes waar we naar grijpen zijn de over-the-counter wratten verwijderaars. Deze middelen zijn meestal op basis van salicylzuur, dat de huid om de wrat week maakt, zodat hij op een gegeven moment loslaat.

De huisarts kan je wrat ook behandelen met vloeibare stikstof, ofwel cryotherapie. Hierdoor bevriest de wrat, waardoor hij afsterft en verdwijnt.

Een effectieve methode is een combinatie van bovengenoemde twee behandelingen. We noemden het al eerder hierboven: Excilor. Je kunt dit gewoon zelf thuis toepassen. Op dag 1 cryotherapie en op dag 2 tot en met 5 breng je tweemaal daags een gel aan.

Natuurlijk zijn er ook echt hardnekkige wratten die nergens op te lijken reageren. Hiervoor wordt elektro-cauterisatie of lasertherapie gebruikt. Meestal wordt zo’n behandeling uitgevoerd in de kliniek uitgevoerd.

Voorkomen

Het is lastig om wratten te voorkomen. Maar wat je wél kunt doen is zorgen dat je een goede weerstand, eventueel door het nemen van voedingssupplementen. Verder is het goed om regelmatig je handen te wassen en slippers te dragen in openbare ruimtes om besmetting te voorkomen.