Depositphotos_12298289_S

Een hernia is een veel voorkomende aandoening die voornamelijk voorkomt in de rug, maar kan ook voorkomen in de nek. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkeerde houding. Een hernia kan veel pijn en ongemak veroorzaken, maar er zijn verschillende manieren om het te behandelen. In dit artikel zullen we bespreken wat een hernia is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is een hernia?

Een hernia ontstaat wanneer een deel van een orgaan of weefsel uitsteekt door een opening of zwakke plek in de spieren of weefsels die het omringen. In het geval van een hernia in de rug, steekt de gelachtige kern van een tussenwervelschijf uit door een scheur in de buitenste ring van de schijf. Dit kan druk uitoefenen op de zenuwen in de rug en leiden tot pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de benen of armen.

Een hernia kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verkeerde houding, overgewicht, roken, het tillen van zware voorwerpen, of een trauma zoals een auto-ongeluk. Mensen die een zittende levensstijl hebben of een baan hebben waarbij ze langdurig moeten staan of zitten, hebben meer kans op het ontwikkelen van een hernia.

Symptomen van een hernia

De symptomen van een hernia kunnen verschillen afhankelijk van de locatie en de grootte van de hernia. In het geval van een hernia in de rug, kan de pijn uitstralen naar de billen, benen en voeten. Andere symptomen zijn gevoelloosheid, tintelingen, spierzwakte en soms zelfs problemen met de blaas of darmen. Als je vermoedt dat je een hernia hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Een arts kan een diagnose stellen door middel van een lichamelijk onderzoek en eventueel een MRI-scan of röntgenfoto.

Behandeling van een hernia

Er zijn verschillende manieren om een hernia te behandelen, afhankelijk van de grootte en locatie van de hernia en de symptomen die het veroorzaakt. In sommige gevallen kan een hernia vanzelf genezen. In andere gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen.

Fysiotherapie kan ook helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de houding. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de hernia en het verbeteren van de flexibiliteit. In sommige gevallen kan een PTED operatie nodig zijn om de hernia te verwijderen. Voor deze operatie kan je terecht bij Herniapoli.nl. Benieuwd naar wat deze operatie precies inhoudt en hoe het allemaal in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video: https://youtu.be/51rm7-p7zHA