Als jij je deze vraag stelt, kunnen wij jou alvast zeggen: neen, vasten is eigenlijk niet zo gezond. Als je bijvoorbeeld wilt vasten om te vermageren, is dit zeker geen gezonde manier van leven. Wil je daarentegen vasten uit geloofsovertuiging? Dit is een andere kwestie. Bij vasten voor je geloof gaat het niet om een manier van leven, maar om tijdelijk minder of niets te eten. Je geloof zal je ook nooit vragen om te vasten tot je er ziek van wordt. We hebben het in dit artikel dus wel degelijk over vasten om te vermageren. Lees hier hoe je op een andere, gezondere manier gewicht kunt verliezen.

Wat is precies vasten en wat kunnen de gevolgen zijn van vasten?

Vasten is gedurende een bepaalde tijd geen of slechts gedeeltelijk drinken en eten. Je lichaam krijgt met andere woorden minder energie toegediend. Hongerstakers bijvoorbeeld weigeren te eten. Vaak zullen ze wel nog drinken. Je lichaam kan namelijk een hele tijd zonder eten, maar slechts enkele dagen zonder water.
Langdurig vasten heeft schadelijke gevolgen. Je lichaam verzwakt, je immuniteitssysteem verzwakt zodat je meer vatbaar bent voor ziektes. Na een bepaalde tijd krijgen ook je hersens geen zuurstof meer, ga je hallucineren en zak je als het ware weg in het niets. Blijven vasten heeft in elk geval de dood tot gevolg.

Vasten om te vermageren?

Vasten kan in bepaalde gevallen toch een manier zijn om gewicht te verliezen. Het is ook logisch. Als je minder eet, zal je ook minder vet tot jou nemen en dus wel gewicht verliezen. Je kunt inderdaad bijvoorbeeld een dag op de week vasten en verder gewoon blijven eten zoals je het gewend bent. Toch is dit niet de juiste manier om te vermageren. Van zodra je minder eet, gaat je lichaam een sein uitsturen en gaat het zijn reserves zo goed mogelijk bijhouden. Het effect van niet meer te eten of minder te eten zal niet onmiddellijk merkbaar zijn. Integendeel, bij sommige mensen die beginnen te vasten, stelt men vast dat ze de eerste tijd gewicht opbouwen.

Hoe toch gezond vermageren?

Om gezond te vermageren, verander je best je eetgewoontes. Een evenwichtig dieet waarbij je toch nog alles mag eten, is ideaal. Als we zeggen ‘je mag alles eten’, dan bedoelen we: ‘je mag alle voedingswaren nog eten, maar in andere hoeveelheden’. Een diëtist of verenigingen zoals Weight Watchers kunnen jou hierbij helpen. De basis van een dergelijk dieet is zich strikt te houden aan een bepaald aantal calorieën per dag en daarnaast toch variatie brengen in je eten. Dit is ook de beste manier om het mentaal lang vol te houden. En je lichaam blijft energie krijgen, zonder onderbreking. Ga dus best niet aan de slag met diëten waarbij je ’s morgen een appel en een potje magere yoghurt, ’s middags een slaatje en ’s avonds een sneetje brood met groentesoep mag eten. Uiteraard verlies je op deze manier heel wat gewicht, maar wedden dat je dit niet lang volhoudt? Ga niet voor crash-diëten maar wel voor langzaam verlies van kilo’s.

Leave a Reply