gastvrije zorg

Wil jij graag wat kilo’s kwijt? Dan heb je waarschijnlijk al snel de neiging om op zoek te gaan naar een dieet dat je daarbij kan helpen. Maar wist je dat je ook kunt afvallen zonder dieet? Vaak is dat zelfs vaak gezonder, omdat je na een streng dieet vaak weer net zo hard aankomt, of soms zelfs zwaarder eindigt dan voor je begon. Het ‘geheim’ van wel afvallen maar niet lijnen zit hem in de hoeveelheid beweging die je krijgt. Breng je die flink omhoog, dan kun je vaak afvallen zonder je eetgewoontes aan te hoeven passen. 

Kijken naar je eetgewoontes is altijd verstandig

Afvallen zonder je eetgewoontes aan te passen klinkt natuurlijk ideaal, maar toch is het wel slim om ze even kritisch te bekijken. Dat betekent niet dat je meteen een dieet hoeft te gaan volgen, juist niet, maar de meeste mensen komen aan door een combinatie van te weinig bewegen en te veel eten. Wil je kilo’s kwijt, dan is het slim om naar beide factoren te kijken.

Gezond afvallen doe je door normaal te blijven eten, jezelf niet te verhongeren, en ook niet al te streng te zijn. Af en toe een koekje of ander lekker tussendoortje kan best. Maar kijk wel met een eerlijke blik naar wat je over de hele dag naar binnen werkt, en of je nu écht nog honger hebt, als je voor de derde keer je bord vol schept met je lievelingsgerecht. Luister wat meer naar je lijf, eet op de momenten waarop je echt honger hebt, en probeer op het grootste deel van die momenten iets gezonds en voedzaams te pakken, in plaats van iets dat vooral zoet of vettig is.

Meer bewegen is voor bijna iedereen goed

Een beetje gezonder gaan eten kan voor de meeste mensen geen kwaad. Door niet te streng te zijn en realistisch te blijven, kun je een eetpatroon creëren dat je je leven lang vol kunt houden, zodat je niet steeds aankomt en weer opnieuw af hoeft te gaan vallen.

Combineer je dit met wat meer beweging, dan ben je helemaal goed bezig. Veel mensen krijgen namelijk meer calorieën binnen dan zij verbranden. Pakweg 20 jaar geleden, en zeker wanneer je nog verder teruggaat in de tijd, bewogen mensen op een dag nog veel meer dan nu. De hoeveelheid calorieën die zij tot zich konden nemen zonder aan te komen lag toen dus ook hoger dan nu. In de loop der jaren zijn we steeds minder gaan bewegen, we brengen onze dagen steeds meer zittend door, maar wel net zoveel blijven eten, soms zelfs meer. Dat we met zijn allen flink zijn aangekomen is dus geen wonder.

Wat meer beweging in je dag brengen is dus eigenlijk de belangrijkste stap om gewicht te verliezen en niet meer aan te komen, zeker als je dat in combinatie met een goed eetpatroon doet. Wat meer gaan sporten is een goed plan, maar ook andere manieren van bewegen zijn prima. Wat vaker een wandeling maken, de auto wat vaker laten staan, net als de lift; allemaal manieren om meer beweging in onze dagelijkse gang van zaken te brengen. En dat levert heel wat gezondheidsvoordelen én minder kilo’s op!