Zin om te bakken dit weekend, maar weet je niet waar je moet beginnen? Goed nieuws, want deze recepten kan iedereen -ook degene zonder gouden handen in de keuken- maken. Ideaal als je met het gezin wilt gaan bakken of juist in je eentje lekker de rust opzoekt: deze drie recepten moet je proberen. Gegarandeerd succes!

1. Kaneelbroodjes uit de oven

Deze broodjes zijn ideaal voor de zondagochtend. Bijvoorbeeld met een kop koffie erbij in bed en wat verse aardbeien ernaast. Heerlijk!

Voor 20 kaneelbroodjes heb je nodig:

  • 30 g ongezouten roomboter
  • 3 el kristalsuiker
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 60 g pecannoten
  • 270 g vers bladerdeeg (of croissantdeeg)

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de boter in een steelpan op laag vuur smelten, neem direct van het vuur. Meng de kristalsuiker met de kaneel en hak de pecannoten fijn.

2. Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier op een bakplaat. Bestrijk met de gesmolten boter en bestrooi met de kaneelsuiker en de pecannoten. Rol vanaf de lange kant strak op. Snijd 1 cm van de zijkanten eraf en snijd de rol in plakken van 1½ cm.

3. Verspreid de rolletjes met de snijkant naar boven over de bakplaat. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Bak in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

2. No-bake chocolade pindakaaskoek

Waar twee werelden van smaken samenkomen: chocolade en pindakaas. En je hebt geen oven nodig en maar 10 minuten bereidingstijd.

Dit heb je nodig voor 1 koekje:

  • 2 grote eetlepels ongekookte havermout
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel suiker
  • 1/4 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel chocoladedruppels of stukjes chocolade
  • Grof zeezout als garnering

1. Meng de havermout, pindakaas, vanille-extract en suiker met elkaar in een kom. Vorm vervolgens een koek van het mengsel met je handen.

2. Leg je koek in de vriezer op een stuk bakpapier. Na 5 minuten hoort de koek hard te zijn en dan kun je deze eruit halen.

3. Smelt ondertussen de chocolade. Dip de geharde koek in de chocolade en leg direct terug in de vriezer.

4. Laat de koek nog even 10 minuten in de vriezer hard worden en geniet!

3. Boterkoek

Boterkoek is een oer-Hollands recept en nog steeds hartstikke populair. Logisch ook, want het is heerlijk bij de koffie én in een half uur gemaakt.

Voor 16 punten heb je nodig:

  • 250 g bloem
  • 200 g roomboter
  • 200 g suiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 2 eieren
  • zout

1. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.

2. Mix de boter en beide soorten suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het ei en een snuf zout toe. Voeg als laatste de bloem toe en meng dit goed door het geheel heen.

3. Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Bestrijk met een geklopt ei en maak met een vork het motief in de koek.

4. Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin. Laat de koek afkoelen en snijd in punten.