Nog steeds hebben heel wat mensen hebben het concept sauna nog niet ontdekt. Zonde eigenlijk. Een saunabeurt doet gewoon wonderen. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook je geest heeft er enorm veel baat bij wanneer je een saunaatje doet. Maar wat is er zo speciaal aan sauna, hoe doe je het het beste en wat komt er zoal bij kijken? In dit artikel lees je er alles over. Laat je inspireren en duik in de wondere wereld van de sauna. Wij helpen jou graag!

Waarom een sauna?

Vooreerst heeft sauna een heilzame werking op je lichaam. Door de verschillen in temperatuur gaat je huid uitzetten en krimpen en je poriën gaan open. Door de vochtigheid worden je poriën en dus ook je huid gereinigd. Na een saunabeurt voelt je huid aan als een zacht babyhuidje.
Naast een lichamelijke opknapbeurt, krijg je bij een sauna ook een geestelijke relax-boost. Tijdens een sauna wordt je lekker loom. Je merkt het niet meteen, maar je hart gaat op bepaalde momenten sneller slaan, wat een gevoel van moeheid met zich meebrengt. Je voelt je gewoon zalig relax. Sommige saunagebruikers vallen zelfs in slaap in de sauna. Of anderen vertellen dat ze er tegenop zien om na de sauna terug hun kleren moeten uitdoen om naar huis te rijden. Ze zouden liever ter plaatse rustig willen indommelen.

Welke soorten sauna bestaan er zoal?

Er zijn heel wat soorten sauna. Hete sauna’s gaan tussen 70 en 90°C. Je kiest bijvoorbeeld voor een ‘droge sauna’. Hierbij wordt de lucht opgewarmd, je zweet niet echt en toch voel je je lekker relax.
Een tweede soort sauna is de ‘vochtige’ sauna. Hierbij wordt er water aan de lucht toegevoegd, zodat de vochtigheidsgraad stijgt. Soms gebeurt dit automatisch. In vele sauna’s kun je dit zelf regelen door water op het verwarmingselement te gieten. Je doet dit zo vaak als je zelf wilt. Vochtige sauna’s voelen vaak heter aan, maar dit komt juist door de vochtigheidsgraad.
Dit zijn de meest voorkomende sauna’s. Daarnaast bestaat er ook een ‘mildere’ sauna. Hierin liggen de temperaturen een stuk lager. Ze worden aangeraden aan beginners, mensen met (lichte) hartklachten of kinderen bijvoorbeeld. Deze sauna’s worden vaak gecombineerd met ‘kleuren’sauna. Afwisseling van kleuren zou namelijk ook een heilzame en relaxerende werking op je lichaam hebben.

Hoe neem je best een sauna?

De algemene regel is dat je een uitgebreide douche neemt en je goed afdroogt. Begin dan met 10 minuten of een kwartier in een droge sauna. Daarna een kwartier rusten en een of meerdere vochtige sauna’s van alweer 10 tot 15 minuten. Rust tijdens elke saunabeurt een kwartier. Belangrijk is dat je geen hartklachten hebt en dat je niet te lang in de sauna blijft per beurt. Maar eigenlijk doe je verder gewoon waar je zin hebt tijdens een saunabeurt. Zolang je maar geniet en je je goed voelt, dat is het belangrijkste!

Je eigen sauna thuis? Het kan perfect!

Sommige mensen gaan naar een openbare sauna, anderen huren een privé sauna. Maar meer en meer zien we dat saunaliefhebbers hun eigen sauna thuis willen. Van een sauna in of naast je badkamer tot een heuse saunacabine in je tuin… het kan allemaal. De mogelijkheden zijn enorm. Genieten en gezond bezig zijn is de boodschap!

Leave a Reply