ouder echtpaar in gesprek met zorgverlener

Naarmate je ouder wordt, de kinderen de deur uit zijn gegaan en je misschien al bent gestopt met werken, dringt ook de vraag waar je de rest van je leven wilt wonen zich steeds vaker op. Is je huidige woning geschikt om voor altijd in te blijven, en wil je dat ook? Of is verhuizen een betere optie? Om een goede beslissing te kunnen nemen, is het verstandig om je opties en voorkeuren even op een rijtje te zetten.

Eerst denk je na over de omgeving

Het is slim om eerst eens na te denken over de plek waar jij jezelf graag ziet wonen, ook in de jaren die volgen. Je kunt wel een geweldig huis vinden, maar als dit niet op een plek staat waar je gelukkig mee bent, heb je er weinig aan.

Denk eens na over wat jij belangrijk vindt in je woonomgeving. Wil je graag bij je kinderen in de buurt wonen, of bij andere familieleden of vrienden? Dat kan, zeker op latere leeftijd, natuurlijk wel erg prettig zijn. Houd je ervan om in het centrum van een stad te wonen, of liever in een rustige woonwijk? Heb je graag veel natuur om je heen, en zo ja, wat vind je daarin dan belangrijk? Denk ook aan voorzieningen waar je gebruik van maakt of gebruik van wil gaan maken. Goed openbaar vervoer kan belangrijk zijn, de aanwezigheid van winkels, huisarts of fysiotherapeut; allemaal zaken die mee kunnen wegen in je keuze. Zet op papier wat je zoekt in je woonomgeving voor nu en later, en ga alleen op zoek naar woningen die op plaatsen liggen die aan deze eisen voldoen.

Welke eisen stel je aan je woning?

Niet alleen aan je omgeving stel je natuurlijk eisen, ook je woning zelf moet bepaalde kenmerken hebben. Denk allereerst na over het type woning: wil je graag een appartement, een bungalow, een eengezinswoning of juist een benedenwoning, bijvoorbeeld? Laat je daarbij niet te veel beperken door de suggestie dat gelijkvloers wonen op latere leeftijd altijd prettiger is. Met trapliften blijft ook een woning met verdiepingen prima begaanbaar. Een traplift van Handicare kan op bijna iedere bestaande trap geplaatst worden, geen enkele reden dus om een mooi huis met trap om die reden af te wijzen.

Het type woning, dat moet je zorgvuldig uitkiezen. De inrichting ervan, dat is wat gemakkelijker. Wat er nog niet is, kan er altijd nog komen. Wil je graag een ruime badkamer, en heeft het huis dat je op het oog hebt deze niet? Dan kan er vaak wel wat verbouwd worden, zodat er bijvoorbeeld een overbodige slaapkamer bij de badkamer wordt betrokken. Wijs een huis dus niet te snel af om zijn indeling, maar zorg wel dat je goed weet wat je wilt voor je een nieuwe woning betrekt. Verbouwen als je er eenmaal woont is tenslotte een stuk lastiger.