Je gezondheid kun je zien als het meest kostbare bezit dat je hebt. Is je gezondheid niet goed? Dan zal dit de kwaliteit van jouw leven naar beneden halen. Het is dus belangrijk om zuinig te zijn op je gezondheid. Uiteraard heb je niet overal invloed op. Maar er zijn een hoop aandoeningen die kunnen worden voorkomen. Voldoende beweging en gezonde voeding zijn hierin belangrijk. Maar ook het laten uitvoeren van preventieve medische onderzoeken is belangrijk.

Jouw gezondheid preventief laten checken

De reguliere gezondheidszorg is in Nederland gericht op het genezen van lichamelijke aandoeningen. Ervaar je lichamelijke ongemakken? Dan ga je hiermee naar de dokter. Wanneer de dokter aanleiding vindt voor medische onderzoeken, geeft hij een verwijzing. Zonder deze doktersverwijzing kun je geen medisch onderzoek laten verrichten. Althans, zo werkt het in de reguliere gezondheidszorg. Gelukkig kun je buiten de reguliere gezondheidszorg om zelf de touwtjes in handen nemen. Jij kunt preventief medisch onderzoek laten uitvoeren. Je hebt hiervoor geen doktersverwijzing nodig. Deze preventie is onwijs waardevol. Risicofactoren en eventuele aandoeningen kunnen zo vroegtijdig worden opgespoord. En een vroegtijdige opsporing draagt doorgaans bij aan een gunstige prognose. Uiteraard kunnen er ook dingen worden uitgesloten wat zorgt voor geruststelling.

Verschillende MRI scans mogelijk

Dat je de mogelijkheid hebt om je gezondheid preventief te laten checken is fijn. Maar wat houdt een preventieve gezondheidscheck precies in? Welke medische onderzoeken zijn er zonder doktersverwijzing mogelijk? Alle beschikbare medische onderzoeken kunnen zonder een doktersverwijzing worden uitgevoerd. Een medisch onderzoek dat veelvuldig wordt ingezet betreft de MRI scan. Dit radiologische onderzoek is zeer effectief en bovendien breed toepasbaar. Zo kun je een hersenscan laten uitvoeren als je de gezondheid van je hersenen inzichtelijk wilt maken. Met een MRI scan hersenen worden naast de hersenen ook omliggende weke delen in beeld gebracht. Ben je nieuwsgierig naar de gezondheid van je knie of je buik? Dan kan hiervoor eveneens de MRI scan worden ingezet. Er kunnen scans van verschillende lichaamsdelen worden gemaakt.

Andere mogelijke onderzoeken

De MRI scan wordt vanwege de hoge effectiviteit vaak ingezet. Maar het is zeker niet het enige effectieve medische onderzoek dat beschikbaar is. Er zijn ook nog allerlei verschillende effectieve onderzoeksmethoden voor handen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een uitgebreid bloedonderzoek. In het bloed zijn allerlei verschillende waarden zichtbaar. Van hormonen tot ontstekingswaarden. Jouw bloed geeft een duidelijk beeld van jouw algehele gezondheid. Een bloedonderzoek is dus eveneens een effectief medisch onderzoek te noemen. En dat geldt ook voor het cardiologisch- en dermatologisch onderzoek. Er zijn tal van verschillende effectieve medische onderzoeksmethoden beschikbaar voor preventief onderzoek.