Je ziet wel eens sporters of andere mensen rondlopen met bescherming rondom hun pols. Dit kan een pols brace zijn. Een pols brace wordt veel gebruikt in de sport waar er veel druk op de arm komt te staan, denk daarbij aan bijvoorbeeld tennis of klimmen. Dit kan gebruikt worden voor het verkleinen van de kans op een blessure als het sneller herstellen van een blessure. Bij serieuzere blessures zijn er uitgebreidere modellen beschikbaar.

Wat is nu eigenlijk een polsbrace?

Een brace zorgt ervoor dat je een gewricht kunt blijven bewegen. De brace zorgt ervoor dat het polsgewricht wordt beschermd terwijl je deze gewoon kunt blijven gebruiken. Een brace zorgt voor ondersteuning en kan de bewegingsvrijheid tegenhouden. Doordat je met een brace minder bewegingsvrijheid heb is de kans op een blessure kleiner en de snelheid van het herstel sneller De brace kan gecombineerd worden met een model wat ook een gedeelte van de hand meeneemt.

Hoe draag ik een pols brace?

Zoals de naam al zegt wordt de pols brace om de pols geplaatst. De meeste modellen sluiten om je hand en houden je duim vrij. Je kunt ze vaak gemakkelijk omdoen doordat de braces zijn voorzien van verschillende banden of stukken klittenband. Zo kun je ze precies op de juiste manier vastzetten. Sommige modellen zijn ook nog uitgevoerd met een uitneembare aluminium spalk. Dit komt vaak voor bij een complexe breuk. Wanneer je verder bent in jouw herstel kan je de spalk verwijderen en toch de brace nog blijven gebruiken voor steun en veiligheid. De braces zijn ook gemaakt om voor een langere periode mee te gaan.

Wanneer heb ik een polsbrace nodig?

Er zijn verschillende redeneren waarom je een brace nodig kan hebben. Een van de meeste voorkomende redenen is dat je last hebt van een carpaal tunnel syndroom. Dit is niks anders dan dat er een zenuw in het midden van de arm bekneld is en deze beknelling doorloopt naar de pols. Andere voorbeelden waar een pols brace wordt gebruikt zijn artritis en tendinitis. In dit geval geeft de brace extra steun. Het kan ook zijn dat je een fractuur hebt opgelopen, een brace is dan vaak een van de laatste stappen van het herstel. Met een brace voel je je veiliger in het bewegen en de brave heeft als functie dat je niet direct het gewricht teveel gaat belasten. Wanneer je last heb van een polsblessure voel je vaak goed aan wat je wel en niet kan doen. Om herstel te bevorderen of een blessure te voorkomen is een brace dus ideaal.