vitamine D

Ons lichaam heeft voldoende vitamines nodig om gezond te blijven. Ondanks dat veel mensen zich hier bewust van zijn, krijgt lang niet iedereen voldoende vitamines binnen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen waarbij een tekort aan vitamine D ontstaat. Dankzij deze vitamine kan jouw lichaam calcium uit voeding opnemen. Dit zorgt voor groei en behoud van stevige botten en tanden. Krijg je te weinig vitamine D binnen? Wij vertellen je hier hoe je een tekort voorkomt.

Let goed op wat je eet

Een eerste manier om een tekort aan vitamine D te voorkomen, is door te letten op wat je eet. Veel producten bevatten deze vitamine namelijk. Zo zit vitamine D onder meer in vette vis. Eet je geregeld haring, zalm of makreel? Dan is de kans groot dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Als je niet van vis houdt, betekent dit niet dat er ook een tekort aan vitamine D ontstaat. Nee, want deze vitamine zit bijvoorbeeld ook in vlees en eieren. Daarnaast wordt er in ons land vitamine D toegevoegd aan onder meer margarine en bak- en braadproducten. Deze producten bevatten wel minder vitamine D dan vette vis, waardoor je er meer van moet eten om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen.

Ga naar buiten op zonnige dagen

Wie denkt dat hij alleen voldoende vitamine D binnen kan krijgen door op de voeding te letten, heeft het mis. Onder invloed van zonlicht kan jouw lichaam deze vitamine namelijk zelf aanmaken. Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt, is het aan te raden om in de lente, zomer en herfst tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een kwartier in de zon te zijn. Het is belangrijk dat jouw handen en hoofd onbedekt zijn. Ga je bijvoorbeeld zonnebaden in een bikini of zwembroek? Dan wordt een groter deel van jouw lichaam blootgesteld aan de zon, waardoor minder dan een kwartier volstaat.

In de winter is jouw lichaam niet in staat om vitamine D aan te maken onder invloed van de zon. Dit komt doordat de zon in dit seizoen te laag staat. Breng je in de lente, zomer en herfst genoeg tijd in de zon door? Dan hoef jij geen zorgen te maken over een vitamine D tekort. Jouw lichaam legt namelijk zelf een voorraad aan voor de winter.

Maak gebruik van voedingssupplementen

Eet je weinig voedsel met vitamine D en breng je ook niet veel tijd in de zon door? Dan kun je voedingssupplementen gebruiken om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kauwtabletten of capsules met deze vitamine kopen, maar er zijn ook vitamine D druppels. Gebruik voedingssupplementen alleen als aanvulling op voeding en nooit ter vervanging van. Het is namelijk belangrijk dat jouw lichaam ook voldoende vitamine D binnenkrijgt via voeding.