A Vogel helpt, zo is de weinig en toch veelzeggende slogan van het merk A Vogel, dat allerlei alternatieve middelen verkoopt voor iedere kwaal die je maar uit je medicijnkast kan toveren. Want in werkelijkheid is de werking helemaal niet bewezen, maar toch helpt het. Vaak heeft dit te maken met een placebo effect.
Vrije markt
In Nederland hebben we een grotendeels vrije markt. Dit betekent dat je als consument zelf mag kiezen wat je gebruikt en daarbij gaat het dus ook om (alternatieve) medicijnen. Dus als jij denkt dat tegen je hernia je het beste eerst 8 dozen sinaasappels moet eten en vervolgens een microdosage moet nemen van paddo’s en daarna misschien is naar een dokter moet gaan, dat moet je allemaal zelf weten dan, zolang je maar betaalt. Door deze principes hoeft niet alles wetenschappelijk bewezen te zijn om verkocht te worden. Wie is de staat ook om te zeggen dat je als burger in wetenschap moet geloven? Iedereen mag vinden wat hij of zij wil en mag er ook zijn eigen werkelijkheid op na houden en zo hoort het ook in een vrije democratie. Maar is het misschien niet ook nog eens zo dat die middelen ondanks onbewezenheid vaak best goed kunnen werken?
Placebo effect
Je hebt vast wel eens gehoord van het placebo effect. Dit houdt in dat je iets inneemt en dat je al gaat reageren alsof er iets gebeurd, ook als er geen werking is. Stel je doet aan iets als microdosing, dan geloof je daar waarschijnlijk zelf in en door dat geloof, of zelfs al het idee dat je iets inneemt tegen je kwalen, kan het al helpen. Hoewel dit dus misleidend lijkt is het niet persé slecht. Doktoren gebruiken dit ook geregeld. Of ze dan zeggen of niet dat ze een placebo geven, dat hoeft niet eens uit te maken, het kan nog steeds werken, ook al weet iemand dat het niet kan werken.
Ethisch?
Toch zijn er ook tegenstanders hiervan. Mensen vinden het een vorm van voorliegen als doktoren zonder het te zeggen een placebo geven. Daarnaast is het adverteren van alternatieve geneeswijzen als goed werkend, ook wel discutabel. Maar goed, als het dan daadwerkelijk werkt voor iemand, wie is de staat dan om te zeggen dat een methode niet werkt? Nu is het misschien wel goed om de wetenschappelijk bewezen stempels eens wat centraal vanuit de overheid te laten komen.