afkicken

Je weet dat je een probleem hebt, dat je verslaafd bent aan alcohol, medicijnen, drugs of een handeling zoals gokken. Alleen, je weet niet goed hoe het nu verder moet. Je wilt van je verslaving af komen maar, waar begin je? Waar kun je heen en wat kun je doen om niet meer afhankelijk te zijn van een middel of handeling?

Belangrijke eerste stap

De belangrijkste eerste stap is natuurlijk het erkennen dat je een probleem hebt, daarna kan er gekeken worden naar de mogelijkheden. Contact opnemen met een afkickkliniek is de volgende stap. Zo maak je er direct werk van en kan jouw behandeling in werking worden gezet. Op het moment dat je behandeling start, is een detox de eerste stap. Bij een detox ontgiften we je lichaam van alle giftige stoffen die aanwezig zijn in je lichaam. Uiteraard krijg je hierbij de juiste begeleiding van verplegers en artsen die allen deskundig zijn. Een detoxbehandeling duurt normaal gesproken zo’n 10 nachten.

Afkickverschijnselen 

Tijdens het volgen van de detoxbehandeling zal je te maken krijgen met verschillende ontwenningsverschijnselen. Tijdens je verslaving is je lichaam er namelijk aan gewend geraakt giftige stoffen binnen te krijgen. Je lichaam kan dan ook moeilijk wennen aan het feit dat deze nu niet meer binnenkomen. Doordat je lichaam nu op zoek moet gaan naar een nieuwe balans, zullen er ontwenningsverschijnselen optreden. Welke verschijnselen er bij jou optreden en hoe heftig deze zijn, hangt onder andere af van het middel waar je aan verslaafd bent en hoe lang je dit hebt gebruikt. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Spierpijn
  • Trillen
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Hoofdpijn
  • Darmkrampen
  • Diarree
  • Verwardheid
  • Hallucinaties

Na de detoxbehandeling

Na de detoxbehandeling ben je lichamelijk afgekickt van je verslaving, maar geestelijk nog niet. Het is dan ook belangrijk dat je na de detox meteen begint met de vervolgbehandeling, om zo ook psychisch vrij te zijn van de middelen die je gebruikte. Tijdens deze behandeling gaat het er vooral om dat er korte metten gemaakt wordt met de psychische kant van je verslaving. Het is wel uit je lichaam, maar je gedachten zeggen misschien nog wat anders.

Je leert hoe je je leven weer vorm en inhoud kunt geven zonder het gebruik van medicijnen, alcohol of drugs. Hierbij zal je diverse gesprekken krijgen met een hulpverlener. Ook wordt er gekeken naar de lichamelijke, psychische en sociale problemen die er kunnen zijn door je verslaving, zodat ook deze aangepakt kunnen worden.

Erken jij dat je een alcohol-, drugs- of medicijnverslaving hebt? Dan is het belangrijk niet langer hier mee rond te lopen en direct wat te doen aan je verslaving. Contact met een afkickkliniek opnemen kan altijd, ook voor een directe opname afkickkliniek zodat je meteen geholpen kunt worden.