De vraag over het nut van bewegen wordt meestal gesteld door niet zo sportieve mensen of mensen die het niet gewend zijn om veel te bewegen. Wie al heel zijn leven sportief bezig is, staat er gewoon niet bij stil dat veel bewegen wel eens gezond zou kunnen zijn. Het zijn toch wel vaak die personen die niet veel bewegen, die het nu eens anders willen gaan doen. Wist je dat samen bewegen een heel grote motivatie is om sportiever aan de slag te gaan? Het werkt inderdaad efficiënt om in groep te bewegen. Hoe komt dit precies? In dit artikel gaan wij even dieper in op het fenomeen van samen bewegen. Probeer het zelf uit en je zult snel resultaten zien!

Waarom samen bewegen?

Zoals hierboven al gezegd, is de doelgroep om samen te bewegen de ietwat minder sportieve mens. Zij hebben een steuntje nodig om uit hun huis te komen. Ze hebben een doel nodig om hun sportieve kledij aan te trekken en aan de slag te gaan. In groep bewegen is een zeer grote motivatie. Je voelt je niet alleen, je staat er niet alleen voor.

Hoe begin je aan samen bewegen?

Misschien kun jij het initiatief nemen en bijvoorbeeld op je werk een oproep doen. Samen een wandeling maken tijdens de middagpauze is een uitstekend begin. Je merkt dat je heel snel een hoop aanhangers krijgt. Je vormt een groepje van mensen waarmee je je verbonden voelt. De band die je opbouwt tijdens lichamelijke activiteiten is zeer bijzonder.
Of je sluit je gewoon aan bij een plaatselijke club in je gemeente. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven zoals ‘start-to-run’. Stap voor stap ga je de activiteit opbouwen. In het begin wandel je enkele kilometers. Na verloop van tijd ga je zomaar even 10 km joggen. Ook hierbij ontstaat er aan speciale band met de leden van de groep. Er wordt als eens nagekaart bij een drankje, je gaat eens samen uit eten voor een speciale gelegenheid of je komt gewoon eens samen voor een andere leuke activiteit.

In groep bewegen is duurzaam

Op je eentje gaan joggen is misschien niet zo leuk. Maar wanneer je lid bent van een groepje, dan voel je je bijna verplicht om toch te gaan. De andere leden rekenen op jou. Misschien heb je wel lidgeld moeten betalen om aan te sluiten bij de groep? Dan wil je toch ten volle van je geld genieten, niet? Na verloop van tijd wordt je avondje sporten een gewoonte en wil je het niet meer missen.

Bewegen zonder dat je het ten volle beseft

Bewegen in groep heeft nog een ander zeer belangrijk voordeel. Je beweegt samen zonder dat je echt beseft dat je beweegt. Je bent afgeleid door gezellige gesprekken, nieuwe ideeën of gewoon door de verscheidenheid aan mensen met wie je beweegt. Aan het einde van je avondje bewegen ben je gewoon moe zonder dat je het gevoel hebt dat je veel hebt bewogen. Het was gezellig, je hebt een leuke avond gehad en het aantal calorieën dat je verbrandt hebt, lijkt bijzaak. Toch mag je het niet onderschatten. Je hebt echt wel je best gedaan en je doel is bereikt!

Leave a Reply