Hoge rekeningen betalen; niemand is er dol op. Zeker niet als het gaat om rekeningen die niks te maken hebben met leuke dingen. Een rekening voor een verre reis betalen is nog best leuk te maken, als je denkt aan de bijzondere ervaring die hierdoor in het verschiet ligt. De rekening van een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts betalen is echter een stuk minder fijn. Je krijgt er niks leuks voor terug, en moet je troosten met het feit dat je nu in ieder geval geen kiespijn meer hebt. Is er eigenlijk een manier om rekeningen voor zorgkosten te voorkomen?
Zo goed mogelijk verzekeren
Vrijwel iedereen krijgt jaarlijks te maken met zorgkosten, zelfs wanneer je nog zo goed verzekerd bent. Onze zorgverzekeringen werken namelijk met een verplicht eigen risico dat voor een groot deel van de kosten die je kunt maken wordt ingezet. De eerste 385 euro betaal je zelf. Dat geldt overigens niet voor alle kosten; een bezoekje aan de huisarts valt bijvoorbeeld buiten het eigen risico.
Iedere Nederlander is verplicht verzekerd tegen zorgkosten via de basisverzekering. Hieruit worden veel medische kosten die mensen regelmatig kunnen maken vergoed, denk aan de huisarts, ziekenhuisopnames en bezoekjes aan een medisch specialist bijvoorbeeld. Hiervoor zal je, je eigen risico uitgezonderd, dus in principe geen rekeningen ontvangen. Er zijn echter nog veel meer medische kosten die een mens kan maken, en deze worden lang niet allemaal vergoed uit de basisverzekering. Wil je voorkomen dat je hier hoge rekeningen voor ontvangt zal je je aanvullend moeten laten verzekeren. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, maar als je wilt voorkomen dat je steeds maar weer rekeningen op je deurmat vindt vaak wel aan te raden.
Je hebt alle keuze
Het fijne van aanvullende verzekeringen is dat je op dit gebied heel veel keuze hebt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de tandartskosten die je maakt te laten verzekeren. Zo hoef je uit die hoek geen hoge rekeningen meer te verwachten. Alhoewel… Let wel goed op wat je aanvullende verzekering precies dekt, want in de meeste gevallen geldt bij dure behandelingen dat je zelf alsnog een kleiner of groter deel zelf zal moeten betalen.
Merk je dat je huidige aanvullende verzekering niet goed aansluit bij wat je nodig hebt? Dan kun je van zorgverzekering overstappen. Let op dat dit alleen aan de start van een kalenderjaar kan, dus per 1 januari, en je dus altijd een jaar aan een verzekering vast zit. Neem goed de tijd om de dekkingen te vergelijken en een pakket te vinden dat zo goed mogelijk past bij de kosten die jij het meest maakt. Dan kun je rekeningen niet volledig voorkomen, maar de kans erop wel flink verkleinen.