beertje dat ziek is

Als je net 18 bent geworden mag je heel veel dingen, zoals stemmen en je rijbewijs halen. Vanaf dat moment mag je ook je eigen zorgverzekering afsluiten. Er komt dus veel op je af na je 18e verjaardag. Daarom kun je in dit artikel meer lezen over hoe de zorgverzekering in elkaar zit. Op basis van deze punten kun je een studenten zorgverzekering afsluiten boven de 18 jaar.

Het verschil tussen basis en aanvullend

De basisverzekering is voor iedere volwassene in Nederland verplicht. Vanuit de basis krijg je standaard zorg vergoed, zoals bezoeken aan de huisarts of een onverwachte opname in het ziekenhuis. Dat is voor iedereen hetzelfde. De aanvullende verzekering is een keuze van de verzekerde zelf. Als je extra kosten vergoed wil krijgen zoals fysiotherapie, moet je daarvoor een aanvullend pakket afsluiten. Bij verschillende maatschappijen is dat weer anders geregeld. Op de websites van deze verzekeringsmaatschappijen kun je checken wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering van 2023 is.

Eigen risico verhogen of niet?

Om te besparen op je verzekeringspakket, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Dit kan in verschillende stappen. Je betaalt meestal eigen risico voor een bezoek aan een specialistische arts, maar niet voor kraamzorg en de meeste vormen van medicatie. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je dit ook niet, maar wel voor bijvoorbeeld bloedonderzoeken. Bedenk dus wat je nodig hebt en bepaal dan je eigen risico.

Ongevallenvergoeding in het buitenland

Ga je op vakantie en doe je wel eens aan extreme sporten, zoals snowboarden of waterskiën? In dat geval is het goed om een extra pakket af te sluiten voor zulke situaties. Je betaalt een paar euro per maand extra, maar dan weet je zeker dat zulke situaties zijn gedekt. Natuurlijk ben je jong en fit als student, maar een ongeluk kan in een klein hoekje zitten.

Service van de zorgverzekeringsmaatschappij

Als je te maken krijgt met een zorgverzekering wil je wel goed worden geholpen. Het is tegenwoordig belangrijk dat je snel je facturen vergoed krijgt en dat je die makkelijk kan indienen. De manier van deze tijd is als je de facturen kan scannen en versturen via een app op je telefoon. Kijk ook goed naar het cijfer wat klanten geven voor de service van deze maatschappij. Als dit hoger is dan een 8,5 weet je dat je goed zit met je zorgverzekering.