Veel mensen hebben slaapproblemen. Ofwel gaat het om te weinig slaap, ofwel gaat om gestoorde slaap. In de ergste gevallen gaat het om slapeloosheid met alle nare gevolgen. Toch kun je zelf heel wat ondernemen om je slaap te verbeteren. Wij geven jou hier alvast een reeks tips zodat je voortaan beter slaapt. Laat je inspireren en ga voor een zalige nachtrust!

1. Erken je ‘probleem’

Een grote stap in de goede richting is om je slaapprobleem te erkennen. Vecht er niet tegen, maar aanvaard dat het bestaat. Praat er bijvoorbeeld over met vrienden of vriendinnen of met je huisarts bijvoorbeeld. Het hoeft zeker geen onoplosbaar probleem te zijn en je hoeft ook niet altijd naar geneesmiddelen te grijpen. Vaak gaat het om gewoontes of zaken die je anders kunt aanpakken. Met een paar ingrepen in je gewoontes kom je al een heel eind ver.

2. Ontspan voor het slapengaan

Heel wat slaapproblemen ontstaan door je geest die niet tot rust komt. Nog liggen piekeren over zorgen op het werk of in je hoofd al plannen maken voor de volgende dag zijn gewoon nefast voor een goede slaap. Besteed een uur voor het slapengaan aan rustige activiteiten. Zachte muziek luisteren, gewoon ontspannen aan de haard, een warm bad of meditatie doen wonderen. Op je computer werken, spannende films kijken of nog zitten werken net voor je gaan slapen, zijn uit den boze!

3. Laat je lichaam rusten voordat je gaat slapen

Niet alleen zorgen in je hoofd zijn nadelig voor een goede nachtrust. Ook een té vermoeid lichaam kan weleens de oorzaak zijn van slaaptekort. Vermijd daarom intense sport of lichaamsbeweging voordat je gaat slapen. Ga na het sporten nog even liggen tot je tot rust komt en ga dan pas slapen.

4. Creëer een ontspannende omgeving waarin je slaapt

Zonder dat je het beseft, werkt je omgeving in op je gemoedstoestand. Zorg dat je slaapkamer een aangename omgeving is. Zachte kleuren, zacht licht en een aangename temperatuur zijn een must. Maak het niet te koud, maar ook niet te warm in je slaapkamer. Schreeuwerig behang en koel licht zijn not done!

5. Vermijd alcohol en cafeïne voor het slapengaan

‘Van teveel koffie drinken kun je niet slapen’ is algemeen bekend. Maar ook alcohol is nadelig voor je slaap. Als je een behoorlijke portie alcohol op hebt en je gaat dan slapen, val je misschien als een blok in slaap. Maar je slaapt onrustig en minder diep en je bent bijgevolg minder uitgerust na een nachtje slapen. Vermijd deze producten voor je gaat slapen.

6. Leer je slaapkamer te associëren met slapen

Het is verleidelijk om in je slaapkamer ook andere activiteiten te doen dan te slapen. Nog even wat tv kijken vanuit je bed of nog even lekker onder de dekens je mails lezen… we kennen het allemaal wel! Maar als je dit doet, dan ga je het begrip slaapkamer koppelen aan actieve zaken uit je leven. Hierdoor zal je je nooit voor 100% kunnen ontspannen wanneer je naar je slaapkamer gaat. Gebruik je slaapkamer uitsluitend voor wat ze dient, namelijk om te slapen. Ben je nog opzoek naar een fijn bed voor een uitstekende nachtrust? Kijk zeker eens bij Beddenbriljant voor informatie of lees andere reviews op deze pagina.

Leave a Reply