Iedere Nederlander krijgt ermee te maken: de zorgverzekering. Er is geen manier om het te omzeilen, het afsluiten van een zorgverzekering is simpelweg verplicht. En dat is misschien maar goed ook, want al kunnen de kosten voor de premie hiervan aardig oplopen, de zorgkosten die je anders uit eigen zak zou moeten betalen liggen meestal nog een heel stuk hoger. Maar dat betekent nog niet dat je maar hoeft te kiezen voor de eerste de beste zorgverzekering die je tegenkomt. Verzekeraars met elkaar vergelijken, op zoek naar de verzekering met de laagste maandelijkse kosten, is zeer de moeite waard. Let er echter wel op dat daar wat addertjes onder het gras kunnen zitten.
Kiezen voor een goedkope zorgverzekering
De makkelijkste manier om te besparen op de premie die je maandelijks betaalt, is kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Klinkt simpel, toch? Toch is er ook een reden waarom niet iedereen zomaar voor de goedkoopste zorgverzekering kiest.
De prijsverschillen die zorgverzekeraars voor hun verzekeringen in rekening brengen, die komen natuurlijk wel ergens vandaan. Over het algemeen geldt dat een duurdere verzekering ook een hogere dekking biedt, of meer keuzevrijheid als het gaat om welke zorgverleners je kunt bezoeken. Het is dus zeker zaak om goed te kijken wat de polisvoorwaarden van een specifieke verzekering zijn voor je hem afsluit.
Kom je nooit bij een fysiotherapeut? Dan kun je gerust voor een verzekering kiezen die op dit gebied niet of nauwelijks dekking heeft, en zo een lagere premie betalen. Heb je toch ieder jaar wel minimaal een aantal bezoekjes nodig? Dan kan het uiteindelijk goedkoper zijn om juist voor een iets duurdere verzekering te kiezen. Je maandelijkse premie is dan wat hoger, maar je hoeft niet zelf op te draaien voor de rekening van de fysio, wat ervoor zorgt dat je meestal toch goedkoper uit bent. Kijk dus goed naar de zorgkosten die je regelmatig maakt of denkt te gaan maken, en probeer uit te rekenen bij welke verzekering je op die manier het goedkoopste af bent.
Kiezen voor een hoger eigen risico
Een andere beproefde manier om de kosten voor je zorgverzekering zo laag mogelijk te houden, is kiezen voor een hoger eigen risico. Iedere basisverzekering heeft een wettelijk verplicht eigen risico. Dat betekent dat je de eerste 385 euro die je aan zorgkosten maakt (waarbij enkele zorgverleners, zoals de huisarts, zijn uitgesloten van deze regeling) ieder jaar zelf betaalt.
Je kunt er vaak voor kiezen dit eigen risico te verhogen, en bijvoorbeeld nog eens 100 of zelfs 500 euro extra eigen risico af te sluiten. Daardoor kan je maandelijkse premie vaak aardig omlaag. Houd natuurlijk wel altijd in je achterhoofd dat je, op het moment dat je toch medische zorg nodig hebt, voor een groter deel van de kosten zelf op gaat draaien. Verhoog je eigen risico dus alleen tot een bedrag dat je zonder problemen kan betalen wanneer dit toch nodig is, anders kom je er wellicht door in de problemen.