MDMA wordt al jaren gebruikt als een partydrug met behoorlijke bijwerkingen, maar krijgt nu ook steeds ruimer baan binnen de psychiatrie en voornamelijk de behandeling van PTSS. Hoe werkt MDMA als medicatie en wordt dit de toekomstige, standaard behandeling van PTSS?
Wat is MDMA
MDMA staat voor 3,4-methylenedioxymethamphetamine. MDMA behoort tot de amfetaminen, maar wijkt qua effecten af van de standaard amfetaminen. MDMA is een psychoactieve stof en bevordert de afgifte van dopamine, serotonine en noradrenaline. De meest genoemde effecten zijn een verhoogd gevoel van empathie, het gevoel meer in connectie te staan tot anderen en verminderde angstreacties. Dit leidt ertoe dat MDMA sneller en langer doorwerkt dan blootstellingstherapie.
Hoe ontstaat PTSS
Onze hersenen slaan niet alleen de feitelijke gebeurtenis op, maar ook de emotie die werd ervaren op het moment van de gebeurtenis. Wanneer herinneringen worden geactiveerd, wordt automatisch de emotie ook geactiveerd. Als er in het dagelijks leven stimuli voorbij komen die verband houden met een zeer traumatische gebeurtenis uit het verleden, kan de amygdala direct in overdrive gaan en in de flight-or-flight-modus triggeren met alle gevolgen van dien.
Behandeling met MDMA
De reguliere behandeling voor PTSS is Langdurige Blootstelling. De behandeling met MDMA verschilt niet veel met deze therapie. Alleen zorgen de effecten van MDMA zoals empathie, euforie en angstreductie ervoor dat de angst-emotie sneller ontkoppelt wordt van de stimuli.
MDMA is niet voor iedereen
Hoewel MDMA ingezet wordt als medicatie, zitten er ook grote bijwerkingen aan. Dit zorgt ervoor dat MDMA niet bij iedere patiënt met PTSS ingezet kan worden. Patiënten met hartaandoeningen kunnen de bijeffecten van MDMA niet verdragen. Grootgebruikers van MDMA reageren mogelijk ook minder goed op klinische dosering en hebben mogelijk een grotere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dit is weer gevaarlijk voor de algehele gezondheid van de patiënt.
Kortom, er is behoefte aan een breder scala van psychofarmaca. Zijn deze al bekend? Ja, er zijn verschillende chemicaliën die vergelijkbare subjectieve effecten laten zien als MDMA. Het gaat hier op 6-APB en 5-MAPB. Hoewel er nog weinig klinisch onderzoek gedaan is naar de werking van deze chemicaliën bij de behandeling van PTSS, is wel bekend dat 6-APB dubbel zo lang effectief is als MDMA. Dit zou ervoor zorgen dat er minder vaak opnieuw gedoseerd hoeft te worden binnen de behandeling. Daarnaast wordt van beide chemicaliën vermeld dat zij een minder ernstige “comedown” hebben wat ook positief bijdraagt in een klinische setting. Op dit moment is er echter nog te weinig onderzoek gedaan om deze chemicaliën als vervangend supplement aan te bieden voor MDMA.